Zowel voor tandartsen als tandartsassistenten zijn een groot tekort. Dit zorgt voor problemen in mondzorgpraktijken en resulteert mogelijk in een slechtere continuïteit van zorg voor de patiënten. Veel praktijken merken dit tekort in de tandartsbranche en hierdoor is een campagne opgezet om het probleem zichtbaarder te maken.
De campagne | Tekort in de tandartsbranche
De campagne wordt vormgegeven door de website; www.tandarts-assistent.nl, diverse posters, flyers, wachtkamer beelden en social media posts. Deze campagne helpt hopelijk met meer belangstelling creëren voor het beroep tandartsassistent. Praktijken kunnen hieraan meehelpen door gebruik te maken van het promotiemateriaal. Zo zijn er A3 posters en A5 flyers te downloaden via de website; https://knmt.nl/personeelszaken/campagne-tandartsassistent. Hier vind je ook informatie over hoe je gedrukte exemplaren kunt ontvangen.
Social Media & wachtkamerschermen | Tekort in de tandartsbranche
Wil je meehelpen met de campagne zichtbaar maken? Dit kan ook door middel van social media uitingen. Op de eerder genoemde website zijn 5 social media posts te downloaden. Deze kunnen gebruikt worden voor jouw persoonlijke posts op bijvoorbeeld Instagram.
Naast de social media posts kun je dia’s downloaden die te plaatsen zijn voor je wachtkamerscherm. Heb je dit niet zelf in beheer kun je jouw aanbieder vragen dit voor jou te plaatsen.
Stageplekken | Tekort in de tandartsbranche
Voor het creëren van meer tandartsassistenten wordt er gehoopt met de campagne meer aanmeldingen te ontvangen. De scholieren zullen ook stages moeten lopen in de praktijk. Hierdoor is het van belang genoeg stageplekken te creëren, zodat zij succesvol de opleiding kunnen voltooien. Stel jouw praktijk beschikbaar voor stagiaires! Hierdoor krijg je tevens een extra medewerker die jou kan helpen en zorg je ervoor dat je jouw kennis kunt overdragen aan de nieuwste generatie tandartsassistenten.
Het beroep | Tekort in de tandartsbranche
Als tandartsassistent ben je een belangrijk schakel in het proces om patiënten een gezond gebit en stralende lach te geven. Iedere patiënt en gebit is anders, hierdoor is het een afwisselend beroep. Daarnaast is er een tekort in de branche waardoor een baan vinden makkelijk is. Naast de diversiteit en hoge baangarantie is er ook nog vaak genoeg mogelijkheid om door te groeien.
Werkzaamheden | Tekort in de tandartsbranche
Als assistent heb je als eerste contact met de patiënten. Daarnaast assisteer je bij behandelingen, plant de afspraken in en verricht tevens administratieve werkzaamheden. Als assistent assisteer je niet alleen. Zo ben je bevoegd om zelf ook een aantal handelingen uit te voeren.
Als tandartsassistent werk je veelal in een tandartspraktijk. Dit kan een zelfstandige tandarts zijn maar ook grotere tandartspraktijk. Daarnaast kun je ook werken in tandheelkundige centra, ziekenhuizen, verpleeghuizen, mondhygiënistpraktijken enz. Genoeg keuze om een geschikte plek te vinden die past bij jou wensen.
Opleiding | Tekort in de tandartsbranche
De opleiding is een mbo-opleiding, niveau 4. Het is een praktijkgerichte opleiding, die jou goed voorbereid op jou toekomst in de tandartsbranche. De opleiding bevat een algemeen deel en een beroep specifieke deel.
Het algemene deel bestaat uit; Nederlandse taal en Engelse taal, rekenen, loopbaan begeleiding en het vak burgerschap. Het beroep specifieke deel focust op; de kerntaken van een tandartsassistent, de uitvoering front-office activiteiten, het assisteren en uitvoeren van tandheelkundige behandelingen en kwaliteit en deskundigheid.
Vereisten toelating | Tekort in de tandartsbranche
Per regio en instelling kan dit enigszins verschillen. Veelal heb je één van de voglende diploma’s nodig voor toelating; diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengd of theoretisch, diploma mbo niveau 2 of 3 (vergelijkbare opleiding), diploma Ibo, vbo of mavo met afronding examenvakken op c-niveau of hoger of overgangsbewijs havo of vwo naar 3e/4e leerjaar.
De volgende instellingen bieden, door de overheid erkende opleidingen, aan tot tandartsassistent; ROC’s, DentalMBO, Capabel Onderwijs Groep, Edin, NTI en LOI.
De opleiding komt met diverse mogelijkheden betreft opleidingsvariant; BOL (Beroeps Opleidende Leerweg), BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg), verkorte opleiding tandartsassistent, zelfstudievarianten en EVC (Eerder Verworven Competenties).
Voor meer blogs kun je terecht op onze webpagina.