Ga naar de inhoud

Gezond leven

Wat is gezond leven? Waarom is het zo belangrijk? En hoe kun jij ervoor zorgen dat je gezonder wordt?  Een gezond leven is een levensstijl die gericht is op het verbeteren en behouden van fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Deze drie onderdelen zorgen ervoor hoe jij je voelt en functioneert. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten voor het verbeteren van de gezondheid, voeding en gezond eten en helpen wij jou verder met een schema creëren voor gezonder eten!

gezond leven en gezond eten
Lijn

Aspecten verbeteren van de gezondheid

Er zijn veel aspecten die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid. Hieronder staan enkele belangrijke:

 • Voeding: Het is belangrijk om een gezonde en evenwichtige voeding te hebben die voldoende groenten, fruit, proteïnen, gezonde vetten en koolhydraten bevat.
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een gezonde levensstijl.
 • Slaap: Voldoende slaap is nodig voor het herstel en de groei van het lichaam, evenals voor het verbeteren van de mentale en emotionele gezondheid.
 • Stressmanagement: Het is belangrijk om te leren hoe stress te beheersen en te verminderen, omdat te veel stress schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
 • Gezonde relaties: Gezonde en steunende relaties met anderen kunnen een positieve impact hebben op de emotionele en mentale gezondheid.
 • Onthouding van schadelijke gewoonten: Het vermijden van gewoonten zoals roken, overmatig alcoholgebruik en het nemen van drugs is belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid.
 • Regelmatige medische check-ups: Het is belangrijk om regelmatig een medische check-up te hebben om de gezondheid te monitoren en eventuele aandoeningen op tijd op te sporen en te behandelen. Denk hierbij ook een check-ups bij specifieke zorgverleners zoals bij de tandarts. Tijdens de periodieke controles worden zo eerder eventuele problemen achterhaald. Dit vermindert de kans op verergering.

Dit is slechts een beknopte lijst en er zijn nog veel meer aspecten die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat de aanpak voor het verbeteren van de gezondheid afgestemd moet worden op persoonlijke behoeften en omstandigheden.

Lijn

Gezond leven begint bij gezond eten

Hoe kun je gezond eten? Gezond leven begint bij gezond eten en hierdoor een aspect dat zeker niet onderschat moet worden. Belangrijk hierbij is om structuur te creëren en met een goed stappenplan te komen. Zo zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om gezonder te eten:

 1. Zorg voor variatie: Eet een breed scala aan voedingsmiddelen uit alle voedingsgroepen, zoals groenten, fruit, volle granen, magere proteïnen en gezonde vetten.
 2. Eet voldoende fruit en groenten: Probeer om elke dag minstens 5 porties fruit en groenten te eten.
 3. Kies volle granen: Kies volle granen in plaats van geraffineerde granen, zoals volkorenbrood, rijst en pasta.
 4. Kies magere proteïnen: Kies voor magere proteïnen, zoals kip, vis, bonen en tofu, in plaats van vette vleessoorten.
 5. Beperk de hoeveelheid verwerkt en bewerkt voedsel: Vermijd voedsel dat rijk is aan toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout.
 6. Beperk alcoholconsumptie: Beperk het gebruik van alcoholische dranken omdat ze calorieën bevatten en de vertering van voedsel kunnen belemmeren.
 7. Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je gehydrateerd te houden en om de vertering te ondersteunen.
 8. Plan je maaltijden: Plan je maaltijden en snacks van tevoren en bereid ze thuis zodat je de controle houdt over de ingrediënten en hoeveelheden.

Onthoud dat gezond eten een aanpassing van je levensstijl is en het vergt tijd en discipline om de juiste keuzes te maken. Maar als je volhoudt, zul je de gezondheidseffecten op de lange termijn zien.

Lijn

Hulp met gezond eten

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om dit te bevorderen speelt voeding een cruciale rol. Hierbij zorgt een goed en gezond eten schema dat je al aardig op weg bent.

Wat is een gezond eten schema? Een gezond eten schema is een voedingspatroon dat is samengesteld uit een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen, waaronder vezels, proteïnen, koolhydraten, gezonde vetten en vitaminen.

Hoe ziet zo’n eetschema eruit? Hieronder vind je alvast een voorbeeld van een gezond eten schema:

OntbijtEen volkoren ontbijtgranen met melk of yoghurt, belegd met fruit en noten.
TussendoortjesEen handvol nootjes, fruit, of magere kaas.
LunchEen salade met groenten, proteïne zoals kip of tonijn, en een volkoren cracker of brood.
TussendoortjesEen smoothie met fruit, groenten en yoghurt.  
DinerEen gebalanceerd maal met een proteïnebron zoals kip, vis of tofu, samen met groenten en een volkoren aardappel of quinoa.
AvondsnackEen bakje magere yoghurt of fruit.
Voedingsschema voorbeeld

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een voorbeeld is en het voedingspatroon zou kunnen variëren op basis van persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten en te zorgen voor een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen, zodat je lichaam alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt.

Kan je ook gemakkelijk en gezond eten? Simpel gezond eten is zeker mogelijk. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, denk bijvoorbeeld aan wat meer groente te voegen aan iedere maaltijd. Zo kan je salades vooraf maken, die je vervolgens enkele dagen nog snel en makkelijk uit de koelkast kan pakken. Zo hoef je maar één keer de salades te maken en kan je bijvoorbeeld 3 dagen hier gezond van lunchen!

Ook kan je al gezonder gaan eten door te kiezen voor meer volkoren- en vezelrijke producten. Vervang bijvoorbeeld wit brood, pasta en rijst met volkoren varianten. Dit helpt tevens voor het verkrijgen van meer vezels. Deze vezels helpen weer bij de vertering en houden je vol tot de volgende maaltijd.

Wat ook erg makkelijk en gezond is als tussendoortje is fruit. Probeer elke dag een portie fruit te eten. Houd je niet echt van losse stukken fruit? Dit kan natuurlijk in combinatie toegevoegd aan je ontbijt of yoghurt.

Verder is voor avondeten handig om simpelweg te kiezen voor magere proteïnen. Dit zijn voedingen als; kip, vis, tofu, of mager vlees. Tot slot is het belangrijk om verwerkte en ongezonde snacks te vermijden en de hoeveelheid suikers en verzadigd vet in je dieet te beperken. Nog meer tips en lifestyle & health blogs kan je ook hier vinden.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer motivatie en informatie om zelf aan de slag te gaan met gezonder leven en eten! Houd onze blogsectie in de gaten voor de laatste informatieve en handige blogs (Bekijk alle blogs van Volledig Zorg).

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Enkele tips voor gezonde voeding (Bekijk de blog ‘gezond leven’ voor meer informatie en gezondheidstips): […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x