Ga naar de inhoud

Hoe vind je een tandarts voor jouw kind

De mondgezondheid staat in verband met de algehele gezondheid, zo ook bij kinderen. Hierdoor is het belangrijk om een goede kindertandarts te hebben. Maar hoe vind je een tandarts voor jouw kind? En waar moet je op letten om een goede keuze te kunnen maken?

Al vanaf een jonge leeftijd is het gebit belangrijk. Vanaf ong. 5 jaar beginnen tanden te wisselen. De kiezen wisselen iets later (ong. 11 jarige leeftijd). De melktanden behouden is erg belangrijk voor het doorkomen van de blijvende tanden/kiezen. Zorg er dan ook voor dat je goed voor je kind zijn of haar gebit zorgt en een goede kindertandarts hebt.

Hoe vind je een tandarts voor jouw kind

Het belang van een kindertandarts

Een geschikte tandartspraktijk en tandarts vinden blijkt toch lastig te zijn. Dit komt omdat de zorg voor jouw kind erg belangrijk is en je er zelf niet altijd veel verstand over hebt. Verder is het belangrijk dat jouw kind ook een connectie heeft met zijn of haar tandarts, maar dit is vooraf lastig in te schatten.

Allereerst is het van belang dat jouw kind wel genoeg aandacht krijgt en hij of zij een gezond kindergebit krijgt. Kijk bijvoorbeeld of de tandartspraktijk focust op specifiek kindertandheelkunde. Zoek op hun website tussen de behandelingen of kindertandheelkunde ertussen staat. Kijk maar eens bij Tandartsen Mariastraat. Zij zijn een goed voorbeeld van een praktijk die duidelijk ook focus legt op kindertandheelkunde. Op de pagina kan je gelijk veel informatie vinden en worden eventuele vragen al beantwoord. Je ziet zo dat ze zich hebben verdiept in tandheelkunde voor kinderen en in ieder geval ervaring hebben.

Daarnaast kan je door de website te bezoeken gelijk een eerste indruk krijgen van de tandartspraktijk. Let hierbij op vanaf wanneer zij aandacht besteden aan jouw kind en wanneer je kind daar dan ook terecht zou kunnen. Het komt namelijk ook nog wel eens voor dat er een lange wachtlijst is.

Verder moet je proberen te achterhalen of de praktijk doet aan zogenoemde wensessies voor kinderen. Dit helpt namelijk bij angst voor de tandarts voorkomen. Angst voor de tandarts wordt regelmatig al op jonge leeftijd veroorzaakt. Dit kan dan weer leiden tot verschillende (gebit)problemen.

Ga jij zelf naar de tandarts? Neem jouw kind dan mee naar de tandartspraktijk. Let op, doe dit alleen bij minder ingrijpende behandelingen. Door jouw kind mee te nemen kan hij of zij gelijk aan een aantal aspecten van de tandartswereld wennen. Ze komen zo van jongs af aan al in aanmerking met een tandarts, tandartsinstrumenten, de tandartsomgeving en natuurlijk ook de praktijk zelf. Hierbij zie je gelijk hoe jouw kind reageert op deze nieuwe ervaring en hoe de tandarts omgaat met jouw kind.

Toch kan je nu nog twijfels hebben. Om de laatste stap te zetten en echt officieel de tandartspraktijk te kiezen zou ik adviseren om een kennismakingsgesprek in te plannen. Daarbij kan er gelijk gekeken worden of er een speciaal behandelplan opgesteld moet worden. Dit om problemen aan het gebit te voorkomen en een gezond kindergebit te krijgen / houden.

Lijn

Kijk naar de toekomst | Hoe vind je een tandarts voor jouw kind

Bij het kiezen van een kindertandarts is het handig om ook rekening te houden met de toekomst. Denk aan vragen over situatie veranderingen; gaan jullie verhuizen van een wijk aan de buitenkant van Rotterdam naar het centrum van Rotterdam? Of heeft jouw kind eventueel een beugel nodig in de toekomst? Dan is het wel zo handig te zoeken naar bijvoorbeeld orthodontist Rotterdam. Kijk dan gelijk of de praktijk zowel tandartsen als orthodontisten heeft. Zo houd je alles in één vertrouwde omgeving.

Lijn

Vragen | Hoe vind je een tandarts voor jouw kind

Als ouder ben je veel bezig met allerlei dingen regelen en informatie verzamelen. Zo ook als het op zorg voor jouw kind aankomt. Onderstaand hebben wij alvast enkele vragen betreft de kindertandarts beantwoord:   

  • Hoe kan je goed het kindergebit verzorgen?

Let op met drinken: bij het doorkomen van je kind zijn of haar eerste tandjes / kiezen kan je overstappen op drinken uit een beker i.p.v. tuitbeker. Dit zorgt voor een kortere aanmerking met de suikers.

Let op de hoeveel eet- en drinkmomenten op een dag. Beperk dit tot 7 keer eten en drinken. De glazuur heeft namelijk tijd nodig om zich te kunnen herstellen.

Vanaf twee jaar kan jouw kind naar de tandarts voor wensessies. Zo verklein je de kans op de ontwikkeling van angst voor de tandarts. Je kind went alvast aan; de instrumenten, omgeving, praktijk en tandarts zelf.

  • Gebitsproblemen bij kinderen, welke zijn er?

Meest voorkomend bij kinderen is cariës / tandbederf. Ongeveer de helft van alle kinderen heeft hier last van. Daarnaast kan je kind ook last krijgen van glazuurontwikkelingsstoornissen (kaaskiezen), dit is mindervoorkomend.

  • Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

Vanaf 2 jaar kan je jouw kind meenemen naar een tandarts. Hierdoor kan er al vroeg en stapsgewijs gewend worden aan de tandarts. Kindertandartsen zullen veelal op speelse en effectieve wijze jouw kind introduceren tandheelkunde en zo de ontwikkeling voor tandartsangst minimaliseren.

  • Hoeveel kost de kindertandarts?

Goede mondgezondheid is voor erg belangrijk. Het staat in verband met de algehele gezondheid. Aangezien de mondgezondheid zo belangrijk is kunnen kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts. De kosten voor de basis mondzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering.

  • Hoe werkt tandpasta en fluoride?

Zoete en zure dranken en etenswaren ontkalken en verdunnen het tandglazuur. Het wordt dan poreus. Gelukkig herstelt het glazuur uit zichzelf weer door speeksel, dit heeft wel tijd nodig. Fluoride in tandpasta helpt bij het mineralisatie proces. Hierdoor kan het tandglazuur sneller herstellen. Dit is dan ook de reden dat tandartsen tandpasta met fluoride aanbevelen.

Benieuwd naar de effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid? Klik dan op de link. Liever andere blogs lezen? Kijk dan op onze blogs webpagina.

4 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x