Ga naar de inhoud

Wat doet een slecht gebit

Iedereen leest dat het belangrijk is een goede mondhygiëne te behalen of te behouden. Zo voorkom je namelijk een slecht gebit. Maar wat doet een slecht gebit? En heeft een slecht gebit ook nadelige effecten op de rest van het lichaam?

Wat doet een slecht gebit

Slecht gebit herkennen

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je een slecht gebit kan herkennen. Dit gaat namelijk gepaard met enkele veel voorkomende signalen:

  • Pijn of gevoeligheid: Als je tanden pijnlijk zijn wanneer je eet of drinkt, of als je merkt dat je gevoelig bent voor warme of koude dranken, kan dit een teken zijn van een slecht gebit.
  • Slechte adem: Als je regelmatig last hebt van een slechte adem, kan dit een teken zijn van een slechte mondhygiëne of van tandvleesaandoeningen.
  • Bloedend tandvlees: Als je tandvlees bloedt tijdens het tandenpoetsen of flossen, kan dit een teken zijn van tandvleesaandoeningen.
  • Losse tanden: Als je merkt dat je tanden losser zitten dan normaal, kan dit een teken zijn van tandbederf, tandvleesaandoeningen of andere problemen met je gebit.
  • Verkleuringen: Als je tanden verkleurd zijn, kan dit een teken zijn van tandbederf, een slechte mondhygiëne of andere problemen.

Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan en een goede mondhygiëne te handhaven om problemen met je gebit te voorkomen of op tijd te behandelen.

Lijn

Mondgezondheid en algehele gezondheid

Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat er een verband is tussen de mondgezondheid en algehele gezondheid. Uit recent onderzoek van American Heart Assocation (2 februari 2023) is zelfs gebleken dat er mogelijk zelfs verband is tussen de mondgezondheid (gebit, tandvlees e.d.) en de functionaliteit van de hersenen. Dit onderzoek hebben ze getest met circa 40.000 personen. Waarbij het resulteerde in een vermoedelijk verband tussen slechte mondgezondheid en schade aan bepaalde aspecten van de hersenen.

Lijn

Wat doet een slecht gebit met je lichaam?

Verder heeft een slecht gebit ook invloed op de rest van het lichaam. Bacteriën kunnen namelijk via de bloedbaan naar andere plekken van het lichaam. Hierdoor kunnen dus ook bacteriën die problemen veroorzaken aan het gebit, vervolgens negatieve effecten veroorzaken op andere plekken in het lichaam. Denk hierbij niet alleen aan ‘kleine’ ontstekingen e.d., maar ernstigere problematiek als beroertes, dementie en kanker. Uit ander onderzoek tussen de mondgezondheid en het risico op kanker (acsjournals artikel) is bijvoorbeeld gebleken dat de risico’s op kankervormen, zoals mondkanker, keelkanker en maagkanker met 50% kunnen worden verhoogd.

Lijn

Hoe krijg je een gezond gebit?

Een gezond gebit is erg belangrijk, zoals bovenstaand verder is toegelicht heeft dit namelijk ook veel invloed op de rest van je gezondheid. Maar hoe krijg je een gezond gebit? Regelmatig goed je gebit verzorgen, gezonde voeding en periodieke tandarts controles zijn uiteraard erg belangrijk. Om je iets meer te helpen bij het behalen en behouden van een gezond gebit hebben wij onderstaand enkele tips voor je.

  • Vervang tijdig je tandenborstel en gebruik met voorkeur een elektrische tandenborstel. Veel tandartsen raden hierbij aan de tandenborstel elke drie maanden te vervangen.
  • Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten elk keer. Gebruik een fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je tanden en kiezen poetst, inclusief de moeilijk bereikbare plekjes achterin je mond.
  • Flos dagelijks om tandplak en voedselresten tussen je tanden te verwijderen die je met tandenpoetsen niet kunt bereiken.
  • Beperk je inname van suikerhoudende en zure dranken en voedingsmiddelen, zoals frisdrank en snoep, omdat deze kunnen leiden tot tandbederf.
  • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en om voedselresten weg te spoelen.
  • Bezoek regelmatig de tandarts voor een controle en een professionele gebitsreiniging.
  • Gebruik eventueel een mondspoeling om de mondgezondheid te bevorderen en tandplak te verminderen.
  • Stop met roken of gebruik van tabaksproducten omdat dit kan leiden tot tandvleesaandoeningen en mond- en keelkanker.

Enkele tips voor gezonde voeding (Bekijk de blog ‘gezond leven’ voor meer informatie en gezondheidstips):

  1. Variatie in voeding (groente, fruit, granen, proteïnen en gezonde vetten)
  2. Voldoende fruit een groente (5 porties fruit en groente per dag)
  3. Volle granen
  4. Magere proteïnen
  5. Beperk de hoeveelheid verwerkt en bewerkt voedsel
  6. Beperk alcohol
  7. Drink genoeg water
  8. Plan maaltijden en zorg voor regelmaat

Het handhaven van een goede mondhygiëne en het maken van gezonde keuzes in je voedingspatroon kunnen allemaal bijdragen aan het krijgen en behouden van een gezond gebit.

Houd onze blogsectie in de gaten voor de laatste informatieve en handige blogs (Bekijk alle blogs van Volledig Zorg).

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x