Ga naar de inhoud

Zorg en tandartsverzekering

Zorgverzekeringen zijn een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in Nederland. Ze bieden (financiële) bescherming tegen de kosten van medische zorg en behandelingen. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Lees de blog ‘Zorg en tandartsverzekering’ om meer te leren over verzekeringen, waar op letten en wat gedekt wordt.

Zorgverzekering & tandartsverzekering
Lijn

Basis- en aanvullende verzekering

De basisverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Het biedt dekking voor de meeste medische kosten, inclusief huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames, medicijnen en specialistische behandelingen. De inhoud van de basisverzekering wordt elk jaar vastgesteld door de overheid. Meer informatie over hoe de zorgverzekering is geregeld in Nederland kan je ook terugvinden op de website van rijksoverheid (zorgverzekering rijksoverheid).

Naast de basisverzekering kunnen mensen ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit biedt extra dekking voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeskunde en tandheelkundige zorg. De premie voor de aanvullende verzekering wordt bepaald door de verzekeraar en is afhankelijk van de gekozen dekking en het eigen risico.

In dit artikel willen we specifiek ingaan op de tandartsverzekering, een veelgevraagde aanvullende verzekering.

Basisverzekerd

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering in Nederland die dekking biedt voor de meest noodzakelijke medische kosten. Onder de basisverzekering vallen onder andere:

 • Huisartsenzorg
 • Medisch specialistische zorg in het ziekenhuis
 • Geneesmiddelen (waaronder ook de anticonceptiepil)
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar (behalve orthodontie)
 • Verloskundige zorg en kraamzorg
 • Fysiotherapie en oefentherapie bij bepaalde chronische aandoeningen
 • Hulpmiddelen (zoals rollators en prothesen)
 • Diëtetiek (voor bepaalde aandoeningen)
 • Ergotherapie (voor bepaalde aandoeningen)
 • Logopedie (voor bepaalde aandoeningen)
 • Psychologische zorg (voor bepaalde aandoeningen)
 • Wijkverpleging

Er gelden wel verschillende voorwaarden en eigen bijdragen voor bepaalde zorg. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering te raadplegen voor de exacte dekking en eventuele voorwaarden.

Aanvullend verzekerd

Een aanvullende verzekering is een optionele zorgverzekering die je in Nederland naast de verplichte basisverzekering kunt afsluiten. Een aanvullende verzekering biedt extra dekking voor bepaalde medische kosten die niet onder de basisverzekering vallen. De dekking en voorwaarden voor een aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar en per polis. Hieronder staan enkele voorbeelden van zorg die mogelijk onder een aanvullende verzekering kan vallen:

 1. Tandheelkundige zorg boven de leeftijd van 18 jaar, zoals orthodontie
 2. Fysiotherapie (bijvoorbeeld meer dan de maximaal toegestane behandelingen per aandoening)
 3. Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopathie
 4. Brillen en contactlenzen
 5. Preventieve gezondheidszorg, zoals vaccinaties en health checks
 6. Hulpmiddelen, zoals hoortoestellen en steunkousen
 7. Spoedeisende zorg in het buitenland
 8. Geestelijke gezondheidszorg, zoals psychotherapie
 9. Extra zorg voor chronisch zieken en gehandicapten
 10. Extra vergoedingen voor mantelzorgers en thuiszorg

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle zorgverzekeraars dezelfde dekking en voorwaarden bieden voor aanvullende verzekeringen. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering te raadplegen voor de exacte dekking en eventuele voorwaarden.

Lijn

Wat is een tandartsverzekering?

Een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering die specifiek dekking biedt voor tandheelkundige zorg. Dit omvat de kosten van tandartsbezoeken, mondzorg en tandheelkundige behandelingen, zoals het plaatsen van kronen of bruggen. De dekking varieert per verzekeraar en polis, maar over het algemeen worden de meeste tandheelkundige behandelingen vergoed tot een bepaald bedrag per jaar.

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een tandartsverzekering afsluiten. Een van de belangrijkste redenen is dat tandheelkundige zorg vaak duur kan zijn, vooral als er sprake is van complexe behandelingen of een groot aantal behandelingen per jaar. Door een tandartsverzekering af te sluiten, kunnen mensen de kosten van tandheelkundige zorg beter beheersen en voorkomen dat ze voor onverwachte kosten komen te staan.

Een andere reden om een tandartsverzekering af te sluiten is dat veel tandheelkundige behandelingen niet worden gedekt door de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor het plaatsen van kronen, bruggen en implantaten. Door een tandartsverzekering af te sluiten, kunnen mensen zich beschermen tegen de hoge kosten van deze behandelingen.

Welke behandelingen worden gedekt door een tandartsverzekering?

De behandelingen die gedekt worden door een tandartsverzekering kunnen verschillen per verzekeraar en per polis. Over het algemeen worden de volgende tandheelkundige behandelingen gedekt:

 1. Periodieke controles (tandarts controle) en gebitsreiniging
 2. (Tand)Vullingen en wortelkanaalbehandelingen
 3. Tandvleesbehandelingen
 4. Extracties (tanden trekken)
 5. Kunstgebitten (protheses)
 6. Orthodontie (beugelbehandelingen / correcte stand van gebit / tanden)

Het is belangrijk om te onthouden dat de dekking en voorwaarden voor tandheelkundige zorg kunnen verschillen per verzekeraar en ook per polis. Het is daarom verstandig en wij raden het daarom ook zeker aan om de polisvoorwaarden van je tandartsverzekering te raadplegen voordat je een behandeling ondergaat om er zeker van te zijn dat deze wordt gedekt. Eventueel kan je ook jouw verzekeraar contacteren mocht je er niet uitkomen.

Lijn

Zorg en tandartsverzekering kiezen

Het kiezen van een goede verzekering kan een lastige taak zijn, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om de verschillende opties te onderzoeken en te vergelijken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een goede verzekering te kiezen:

 1. Bepaal je zorgbehoeften: Maak een lijst van de medische zorg die je in de afgelopen jaren hebt gebruikt en schat in welke zorg je mogelijk in de toekomst nodig hebt. Dit helpt je om de dekking te bepalen die je nodig hebt van een verzekering.
 2. Vergelijk dekking en premies: Gebruik een online vergelijkingswebsite (e.g. Zorgwijzer) of vraag offertes aan bij verschillende zorgverzekeraars om de premies en dekkingen te vergelijken. Zorg ervoor dat je de details van de polisvoorwaarden begrijpt, inclusief de eigen bijdrage en eventuele wachttijden.
 3. Controleer de kwaliteit van de verzekeraar: Kijk naar de klanttevredenheidsscores en beoordelingen van de verzekeraar, bijvoorbeeld via onafhankelijke beoordelingssites.
 4. Controleer het netwerk van zorgverleners: Zorg ervoor dat de verzekeraar samenwerkt met de artsen, ziekenhuizen en zorgverleners die je wilt gebruiken. Als je een specifieke arts of zorgverlener hebt, controleer dan of deze is opgenomen in het netwerk van de verzekeraar.
 5. Let op eventuele extra voordelen: Sommige verzekeraars bieden extra voordelen, zoals kortingen op sportscholen, wellnessprogramma’s of preventieve gezondheidszorg. Bekijk deze extra’s om te zien of ze passen bij je behoeften.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om verschillende verzekeringen te onderzoeken en te vergelijken om een goede keuze te maken die past bij je zorgbehoeften en budget. Gebruik hiervoor handige tools voor wat extra hulp, zoals Independer.

Leuk artikel? Laat het ons weten via onderstaande comment sectie! Houd onze blogsectie in de gaten voor meer informatie (Bekijk alle blogs van Volledig Zorg).

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Dennis142
1 jaar geleden

👏 fijne en duidelijke tekst. ze je eerder independer aanraden of zorgwijzer?

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x