Wat zijn de effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid? Een gezonde levensstijl omvat goed eten, regelmatig sporten, voldoende rust nemen en voor je lichaam zorgen. Niet alleen zorgt dit voor een verbeterde algehele gezondheid, het zal ook uw mondgezondheid ten goede komen. In deze blog behandelen wij de volgende onderwerpen:
- Een gezonde levensstijl begint al op jonge leeftijd.
- Ongezonde leefstijl, waar komt het vandaan?
- Tips voor een betere mondgezondheid
- Hoe tandbederf voorkomen?
- Hoe vind je een goede tandarts?
Een gezonde levensstijl begint al op jonge leeftijd.
Om de effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid te benutten is het belangrijk al om op jonge leeftijd hiermee te beginnen. Zodra u zich zorgen begint te maken over jouw kind zijn gebit is het vaak al te laat. Hierdoor is het van belang jouw kind al op vroege leeftijd mee te nemen naar een tandartspraktijk. Hierdoor kan hij stapsgewijs wennen aan de tandartsomgeving, tandarts zelf, tandheelkundige instrumenten en tandartspraktijk.
Naast het vroeg meenemen van jouw kind naar de tandartspraktijk is het belangrijk vroeg te beginnen met tandenpoetsen. Gebruik hierbij fluoridetandpasta. Dit helpt namelijk de gaatjes en andere tandheelkundige problemen te voorkomen. Probeer ook voedingsmiddelen te eten die weinig suiker en veel vezels bevatten. Deze voedingsmiddelen helpen je tanden schoon te maken en verminderen de kans op het ontwikkelen van gaatjes.
Ongezonde leefstijl, waar komt het vandaan?
Vaak begint de ongezonde leefstijl al bij de ouders. Het belonen, motiveren en troosten gebeurt veelal met snoepjes, koekjes of een ijsje. Daarnaast komt het regelmatig voor dat de beloning in vorm komt van een bezoekje aan een fastfood restaurant als de McDonald’s.
Het gemak van een beloning in de vorm van iets lekkers is erg voor de hand liggend en gemakkelijk. Als je jouw kind na goed zijn best op school te hebben gedaan iets lekkers geeft of na de zwemles iets uit de snoepautomaat geeft stapelt dit al snel op.
Daarnaast is een ongezonde leefstijl steeds normaler. Op straat zie je zo meer mensen eten en de hoeveelheid fastfood restaurants en bezorgplekken is ontzettend toegenomen. Hierdoor is het ook aantrekkelijker om zelf te doen.
Verder komt de ongezonde leefstijl uit automatisme en voor je gevoel gemak. Kom je moe thuis van werk? Heb je geen zin meer om te koken? Even ‘snel’ wat bestellen voelt dan makkelijker aan. Echter is het verstandiger om extra eten in huis te hebben, wat je snel kunt klaarmaken op dit soort momenten. Niet alleen is dit gezonder, met de bezorgtijd meegenomen kun je waarschijnlijk ook nog eens sneller eten.
Tips voor een betere mondgezondheid.
Om ervoor te zorgen dat je tanden gezond blijven, poets je ze twee keer per dag met een zachte tandenborstel en flos je ze eenmaal per dag. Vermijd ook het eten van plakkerig voedsel zoals snoep en kauwgom, omdat ze de neiging hebben om aan je tanden te kleven en tandplak te veroorzaken. Bezoek ten slotte regelmatig uw tandarts, zodat hij/zij uw gebit kan controleren op tekenen van tandbederf.
Enkele tips voor een goede mondgezondheid voor jouw kind:
- Maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag.
- Begin met tandenpoetsen vanaf het doorbreken van het eerste tandje.
- Gebruik tandpasta met fluoride
- Neem je kind al vroeg mee naar de tandarts. Dit kan bijvoorbeeld al vanaf het doorbreken van het eerste tandje.
- Poets tweemaal per dag het gebit van uw kind 2 minuten lang en poets tot zeker 10 jarige leeftijd na.
Tips voor een goede mondgezondheid:
- Maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag.
- Vermijd of drink zo min mogelijk frisdranken en andere zure dranken. Light dranken bevatten ook zuren.
- Poets tweemaal per dag jouw gebit 2 minuten lang.
- Gebruik fluoridetandpasta.
- Poets niet direct na eten of drinken, wacht hier circa 30 minuten mee.
- Reinig dagelijks tussen jouw tanden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een rager of tandenstoker en voorkom zo ontstoken tandvlees.
- Ga met regelmaat naar de tandarts voor periodieke controles en eventuele nodige behandelingen.
- Heeft u een kunstgebit? Ga alsnog minimaal één keer per jaar naar de tandarts voor controle.
- Last van een slechte adem? Reinig jouw tang. Hiervoor kan je een tongreiniger gebruiken.
- Probeert een elektrische tandenborstel voor het tandenpoetsen te gebruiken. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat dit beter reinigt.
Hoe tandbederf voorkomen?
Tandbederf wordt veroorzaakt wanneer bacteriën vast komen te zitten tussen de tanden en een plakkerige substantie vormen die tandplak wordt genoemd. Tandplak bestaat uit voedseldeeltjes, speeksel, dode cellen en mineralen die achterblijven na het poetsen. Het is in het begin niet schadelijk, maar naarmate het zich opbouwt, verhardt het tot tandsteen. Tandsteen is een dunne laag verharde tandplak die aan het tandoppervlak kleeft. Na verloop van tijd kan tandsteen gaatjes veroorzaken en zelfs tot tandverlies leiden. Om gaatjes te voorkomen, poets je twee keer per dag met fluoridetandpasta en één keer per dag reinig je tussen de tanden met bijvoorbeeld een tandenstoker. Beperk daarnaast je eet- en drinkmomenten naar zeven keer per dag.
Hoe vind je een goede tandarts?
Overweeg je om van tandarts over te stappen? Of ben je gewoon op zoek naar een tandarts? Twijfel je tussen tandartsen, maar waar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Bekijk dan onderstaande punten:
1. Bekijk Google reviews van tandartspraktijken. Let hierbij op het aantal reviews, hoe recent de reviews zijn en het gemiddelde beoordelingscijfer.
2. Naast de Google reviews zijn er ook andere websites die je kunt bekijken voor beoordelingen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij zorgkaartnederland. Bij tandarts.nl kun je daarnaast zelfs specifieke beoordelingen van het team inzien. Hierdoor krijg je een breder beeld van andere ervaringen met de tandartspraktijk.
3. Bezoek de tandartspraktijk zijn website en bekijk de behandelingen webpagina. Kijk hierbij naar behandelingen die voor jou van toepassing zijn. Denk hierbij ook aan mogelijke behandelingen voor de toekomst. Wil je kinderen? Verhuis je binnenkort naar bijvoorbeeld Rotterdam? Kijk dan of ze goede kindertandheelkunde Rotterdam aanbieden.
4. Controleer of het een ervaren tandartspraktijk is. Sinds wanneer bestaan ze? Zo weet je bij een ervaren tandarts al snel of ze continuïteit waarborgen.
5. Bezoek de website en bekijk het team. Zo krijg je een eerste indruk. Veelal kun je online al het team van de praktijk zien. Zo weet je gelijk of ze intern bepaalde specialisten hebben.
6. Bedenk of je een kleine of grotere tandartspraktijk wilt. Bij grotere praktijken kan het eerder voorkomen dat je verschillende behandelaren hebt. Kleinere praktijken bieden daarentegen vaker minder soorten behandelingen aan.
7. Neem contact op met tandartspraktijken en plan een kort kennismakingsgesprek in. Zo leer je gelijk de tandarts en praktijk goed kennen.
Voor meer blogs kun je terecht op onze webpagina.
[…] naar de effecten van een gezonde levensstijl op de mondgezondheid? Klik dan op de link. Liever andere blogs lezen? Kijk dan op onze blogs […]