Ga naar de inhoud

Belang kindertandarts

Wat is het belang van een kindertandarts? Misschien wist je dit nog niet, maar jouw mondgezondheid staat ook in verband met jouw algehele gezondheid. Hierdoor alleen al is een goede mondgezondheid erg belangrijk. Voor kinderen is het extra belangrijk. Een melkgebit beïnvloed namelijk ook de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Daarnaast heeft het melkgebit veel invloed bij de latere ontwikkeling van het blijvend gebit. In dit artikel lees je meer over; belang kindertandarts, wat doet een tandarts en hoe vind je een kindertandarts.

Al vanaf jongs af aan is het gebit belangrijk. Vanaf ongeveer vijf jaar beginnen tanden al te wisselen. De kiezen wisselen pas later (dit gebeurt vanaf ongeveer elfjarige leeftijd). Melktanden behouden is belangrijk voor het doorkomen van de blijvende tanden/kiezen. Zorg dan ook dat je tijdig goed jouw kind zijn of haar gebit verzorgd en een goede kindertandarts hebt.

belang kindertandarts

Belang kindertandarts | Wat doet een tandarts?

Een goede tandarts vinden voor jouw kind blijkt toch lastig. Het is een belangrijk onderdeel voor het behalen van een goede mondgezondheid en daarom wil je wel de goede keus maken. Nadeel van het kiezen van een goede kindertandarts is vaak dat je ook niet precies weet wat een tandarts allemaal doet en hoort te doen. Hieronder zijn enkele punten die handig zijn om te weten zodat je zelf een iets betere keus kunt gaan maken.

Ten eerste is het van belang dat jouw kind genoeg aandacht krijgt. Zo kan hij of zij immers een gezond kindergebit behouden of krijgen. Om dit te achterhalen kan je bijvoorbeeld kijken naar praktijken die specifieke kindertandheelkunde aanbieden. Kijk eens bij deze tandartspraktijk; Tandartsen Mariastraat. Zij hebben een duidelijke specialisatie op het gebied van kindertandheelkunde. Op de webpagina vind je daarnaast veel informatie m.b.t. kindertandheelkunde en worden enkele veelgestelde vragen al beantwoord.

Door de website te bezoeken van tandartspraktijken krijg je gelijk een eerste indruk. Bij het bezoeken van websites is het ook verstandig te letten op vanaf welke leeftijd zij kinderen behandelen en wat de wachtlijst van de praktijk is. Soms komt het voor dat er een erg lange wachtlijst is voor aanmelding nieuwe patiënten.

Verder kan je proberen te achterhalen of de tandartspraktijk zogenoemde wensessies heeft voor kinderen. Wensessies helpen namelijk bij het verminderen van de kans op tandartsangst. Deze angst wordt namelijk vaak ook al veroorzaakt op jongere leeftijd en kan zorgen voor verschillende (gebit)problemen.

Als je zelf al een goede tandarts hebt kan je natuurlijk jouw kind ook meenemen naar jouw eigen bezoek aan de tandartspraktijk. Doe dit wel alleen bij minder ingrijpende behandelingen. Door jouw kind al vroeg mee te nemen kunnen ze gelijk aan de tandartswereld wennen; aanmerking met tandartsen, tandartsinstrumenten, de omgeving en natuurlijk de tandartspraktijk zelf. Zo zie je tevens direct hoe jouw kind op deze ervaring reageert en hoe jouw tandarts omgaat met kinderen.

Om de laatste stap te zetten in het kiezen van een kindertandarts kan je wellicht wel een kennismakingsgesprek aanvragen. Zo zie je hoe de tandarts te werk gaat en wat voor behandelplan er eventueel opgesteld wordt.

Wat doet een tandarts? In drie categorieën uitgelegd; controle van hoofd en nek, klinische gebit controle en gebitsreiniging.

De tandarts controleert het hoofd en de nek. Hierbij wordt ook gekeken naar de lymfklieren en onderste kaakgewrichten.

Daarnaast vind een klinische gebitscontrole plaats. Hierdoor krijgt de tandarts een goed beeld van de kindertanden (en evt. de kiezen) en het tandvlees. Hierbij wordt o.a. gekeken naar; tandvlees symptomen van tandvleesontsteking, loszittende of gebroken tanden, tandbederf/cariës, het tandweefsel, de tong en de beet. Indien je kind al wat ouder is kan er ook gekeken worden naar; status van eventuele vullingen, implantaten e.d.

Bij het tandartsbezoek vind ook een gebitsreiniging plaats. De tanden en het tandvlees zullen goed schoongemaakt worden, eventuele tandplak en tandsteen worden verwijderd, en de tanden worden gepolijst en geflost. De behandelaar kan eventueel adviezen geven over hoe je goede en aanbevolen poets- en flostechnieken zelf kunt doen.

Lijn

Hoe vind je een kindertandarts?

Bij het keuzeproces van een goede kindertandarts kiezen is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toekomstige behandelingen. Denk aan situatie veranderingen van jullie gezin (verhuizen?) of heeft jouw kind wellicht een beugel nodig? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kindertandarts in Rotterdam en is het eigenlijk wel verstandig om daarbij ook een goede orthodontist te hebben? Zoek dan naar combinatie praktijken die iets groter zijn en beide aanbieden; bijvoorbeeld deze orthodontist Rotterdam. Zo blijft alles in ieder geval in één vertrouwde omgeving en hoeft jouw kind dus niet opnieuw te wennen. Ook kun je eventuele review websites, met patiënt ervaringen of startpagina’s (e.g. Tandartsen) raadplegen.

Lijn

Vragen | Belang kindertandarts

Er zijn nog al eens vragen m.b.t. kindertandheelkunde. Onderstaand hebben wij enkele vragen beantwoord om het jou wat makkelijker te maken.

Hoe goed kindergebit verzorgen?

Let op bij het drinken: vanaf het doorkomen van de eerste tandjes kan overgestapt worden op het drinken uit een beker in plaats van een tuitbeker. Hierdoor creëer je een kortere aanmerking met de suikers van de dranken.

Let daarnaast op de hoeveel eetmomenten en drinkmomenten op één dag. Beperk deze momenten tot zeven keer eten en drinken per dag. Het tandglazuur heeft tijd nodig om te kunnen herstellen.

Vanaf tweejarige leeftijd kan jouw kind al naar de tandarts voor wensessies. Hierdoor verklein je de kans op angstontwikkeling voor de tandarts. Zo komt jouw kind al van vroegs af aan in aanmerking met; tandartsinstrumenten, tandartsomgeving, tandartspraktijk en de tandarts zelf.

  • Gebitsproblemen bij kinderen? Welke gebitsproblemen zijn er eigenlijk?

Het meest voorkomende gebitsprobleem bij kinderen is cariës, ook wel bekend als tandbederf. Ongeveer de helft van de kinderen heeft hier namelijk last van. Een ander gebitsprobleem is glazuurontwikkelingsstoornissen (kaaskiezen). Dit komt echter wel minder vaak voor.

  • Vanaf welke leeftijd naar de tandarts?

Vanaf twee jaar kan jouw kind al mee naar een tandarts. Zo kan stapsgewijs gewend worden aan de tandarts. Kindertandartsen zullen op speelse en effectieve manier jouw kind introduceren aan de tandheelkundige wereld.

  • Wat zijn de tandartskosten voor kinderen?

Goede mondgezondheid is belangrijk (staat in verband met algehele gezondheid). Hierdoor kunnen kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts. De basis mondzorgkosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.

  • Tandpasta en fluoride

Zoete dranken/etenswaren en zure dranken/etenswaren ontkalken en verdunnen tandglazuur. Hierdoor wordt het poreus. Het tandglazuur herstelt gelukkig wel uit zichzelf. Dit komt door je speeksel, echter heeft dit proces wel tijd nodig. Fluoride helpt bij het mineralisatieproces. Zo kan tandglazuur sneller herstellen. Hierdoor bevelen tandartsen een tandpasta met fluoride ook aan.

Meer artikelen over de zorg lezen? Kijk dan op deze webpagina.

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x