Ga naar de inhoud

Angst voor de tandarts

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst een op de vijf Nederlanders last heeft van een angststoornis of een fobie; bewust of onbewust. Het komt vaak voor dat Nederlanders last hebben van angst voor de tandarts? Wat kan er gedaan worden tegen deze angst?

Angst voor de tandarts

Angst is een emotie die je helpt bij het reageren op gevaar. Een lichaam raakt in een uiterste vorm van paraatheid, waardoor onder andere het hart sneller kan gaan kloppen, de ademhaling kan gaan versnellen, de spieren zich kunnen gaan aanspannen en de bloeddruk kan gaan stijgen. Het is een plotseling en hevig gevoel en het duurt over het algemeen vaak niet lang. Daarnaast is het vaak ook situatie gericht. Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar voor een mens.

Het kan echter gebeuren dat een angst ongezond wordt, waardoor deze voor klachten of een stoornis zorgen. Deze kunnen namelijk ontwikkeld worden door bijzondere situaties. Zo kunnen mensen met een angststoornis ook bang zijn in situaties die geen direct gevaar opleveren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wanneer mensen in paniek raken als zij een presentatie moeten geven op werk, waardoor zij soms slapeloze nachten en hevige paniek kunnen beleven. Een ander voorbeeld is dat mensen weten dat zij over enkele weken naar de tandarts moeten en daar weken van tevoren al lichamelijk last van krijgen. Bij een angststoornis gaat het in alle gevallen om serieuze symptomen die de kwaliteit van het leven ernstig negatief beïnvloeden.

Angststoornissen is een verzamelnaam voor onder andere paniekstoornissen, straatvrees, hypochondrie, sociale fobie, dwangstoornis of ingebeelde lelijkheid. Door een angststoornis kan het voorkomen dat men op den duur situaties kan gaan vermijden, zoals naar de tandarts gaan. Dit levert op lange termijn echter schade op voor zowel het gebit als de algehele gezondheid. Hierdoor is het aan te raden om aan te kaarten wanneer er sprake is van angst, zodat men hier rekening mee kan houden.

Lijn

Angst voor de tandarts

Angst voor een tandarts is een veel voorkomend probleem. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de Nederlanders bang is voor de tandarts. Van deze mensen zijn ongeveer 800.000 mensen zo bang voor de tandarts dat zij niet naar de tandarts durven te gaan. Deze mensen hebben last van een tandartsfobie (tandarts angst). De oorzaken hiervan zijn heel verschillend. Het kan zijn dat iemand zelf nare ervaringen in het verleden heeft opgelopen of dat de angst doorgegeven is door middel van griezelverhalen. Het is dus niet iets ongewoons om angst te hebben voor een tandarts. Gelukkig bestaan er wel veel manieren om met deze angst om te gaan en zelfs deze angst te overwinnen.

Lijn

Kinderen met angst voor de tandarts

Om angst op latere leeftijd zo veel mogelijk te beperken is het aan te raden om kinderen vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met een tandartspraktijk met goede kindertandheelkunde. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat hoe eerder een kind went aan een tandarts, hoe kleiner de kans is dat het kind een angst ontwikkelt. Een ervaring voor volwassenen in een praktijk is heel anders dan kinderen in een praktijk. Hele jonge kinderen kunnen de harde geluiden namelijk intimiderend opvatten. Door vanaf tweejarige leeftijd naar de praktijk te komen kunnen kinderen met behulp van wensessies bekend raken met alles rondom een praktijk; de witte kleding, de geluiden van de afzuigers en de boren en diverse behandelingen. Hierdoor kan elk kind gewend raken aan een praktijk, terwijl het gebit van het kind vanaf jongs af aan goed gemonitord wordt.

Lijn

Volwassenen met angst voor de tandarts

Het is sterk aan te raden om van tevoren je angst te bespreken binnen een tandartspraktijk. Er zijn tandartspraktijken die extra aandacht bieden bij angst voor de tandarts. De behandelaren en assistenten kunnen hier dan extra rekening mee houden en eventuele maatregelen treffen. Hierbij kan er gedacht worden aan behandelingen uitgebreider bespreken en langer de tijd nemen voor behandelingen. Ook kunnen er speciale afspraken gemaakt worden, denkend aan onder andere bepaald soort muziek opzetten voor tijdens de behandelingen of vaker pauzes nemen gedurende behandelingen. Het is voor werknemers binnen een praktijk altijd belangrijk dat elke patiënt zich op zijn of haar gemak voelt, dus laat vooral van je horen wat zij voor jou zouden kunnen betekenen om minder angstig te worden.

Voor meer blogs kun je terecht op onze webpagina.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x