Een kindergebit staat in verband met de algehele gezondheid van je kind. Op zoek naar een kindertandarts Rotterdam? Lees hier hoe je een geschikte tandarts voor jou kind kunt vinden.
Al vanaf jongs af aan is het kindergebit erg belangrijk. Vanaf ongeveer vijf jaar beginnen tanden te wisselen. Kiezen wisselen pas later (circa elfjarige leeftijd zullen ook deze wisselen). Melktanden behouden is belangrijk voor het goed doorkomen van blijvende tanden en kiezen. Zorg er dus voor dat je een goede kindertandarts hebt die jou kind kan helpen met een gezond gebit.
Belang van een goede kindertandarts
Goede tandheelkundige zorg blijkt toch nog wel eens lastig te zijn. Hoe weet je of een tandarts geschikt is voor jou kind? Op deze webpagina worden een aantal aspecten waar je op kan letten om de juiste keuze te maken bij het kiezen van een kindertandarts toegelicht.
Het is belangrijk dat jou kind aandacht en een gezond kindergebit krijgt. Hierdoor adviseer ik om te kijken naar praktijken met een aparte kindertandheelkunde pagina op de website. Zo weet je dat ze focus leggen op een goede tandheelkundige behandeling voor kinderen. Een voorbeeld hiervan is de tandartspraktijk Tandartsen Mariastraat. Zij hebben een duidelijke kindertandheelkunde webpagina waar al veel vragen worden beantwoord. Het laat zien dat zij extra stilstaan bij kindertandheelkunde en veel ervaring hebben.
Door de webpagina’s te bestuderen krijg je een eerste indruk van de praktijk. Zo is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd de tandartspraktijk aandacht besteed aan kinderen. Verder is het belangrijk dat jou kind al vroeg kan beginnen met wensessies. Dit zorgt er namelijk voor dat mogelijke angst voor zover mogelijk wordt voorkomen. Angst voor de tandarts kan op latere leeftijd voor problemen zorgen.
Neem je kind ook mee naar de tandartspraktijk. Zo weet je gelijk hoe de tandarts met jou kind omgaat en hoe jou kind reageert op de tandartsomgeving. Daarnaast kan het nodig zijn om een speciaal behandelplan te laten opstellen om gebitsproblemen te voorkomen en een gezond kindergebit te kunnen krijgen.
Verder komt angst voor de tandarts onder kinderen vaak voor. Zoals je in de link kunt zien heeft deze praktijk extra aandacht voor patiënten met angst. Ze zijn gespecialiseerd in angstbegeleiding en kunnen jou kind helpen indien hij of zij angst ontwikkeld. Hierdoor hoef je niet op dat moment op zoek te gaan naar een nieuwe tandarts en zorg je ervoor dat jou kind de zorg zo snel mogelijk krijgt.
Veelgestelde vragen
- Hoe verzorg je het kindergebit?
Let op met het drinken: bij het doorkomen van eerste tanden en kiezen kan je al overstappen op uit een beker drinken in plaats van uit een tuitbeker. Zo komt het kindergebit minder lang in aanmerking met de suikers.
Daarnaast moet je letten op de hoeveel eetmomenten en drinkmomenten op een dag. Beperk deze tot zeven keer iets eten en / of drinken drinken. Zo krijgt het glazuur genoeg tijd om te herstellen.
Vanaf twee jarige leeftijd kan je al jou kind meenemen naar de tandarts voor de zogenoemde ‘wensessies’. Zo voorkom je mogelijk angst voor de tandarts. Je kind kan alvast wennen aan de tandarts en de omgeving.
- Welke gebitsproblemen komen voor bij kinderen?
Het meest voorkomende probleem bij kinderen is cariës / tandbederf. Dit komt bij de helft van de kinderen voor. Daarnaast kunnen er ook mindervoorkomende gebitsproblemen zijn, zoals glazuurontwikkelingsstoornissen (beter bekend als kaaskiezen).
- Vanaf welke leeftijd moet ik voor mijn kind een kindertandarts regelen?
Vanaf twee jaar kan je al je kind meenemen naar de tandarts. Zo kan je kind wennen aan de tandartsomgeving, tandartsinstrumenten en de tandarts zelf. Voornamelijk bij een ervaren kindertandarts zal de tandarts op een speelse succesvolle wijze jou kind introduceren aan de tandheelkundige wereld en tandartsangst voor zover mogelijk voorkomen.
- Hoe duur is een kindertandarts?
Een goede mondgezondheid is voor iedereen erg belangrijk. Dit komt omdat het in verband staat met de algehele gezondheid. Kinderen kunnen tot 18 jaar gratis naar de tandarts. De kosten voor de basis mondzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering.
- Hoe werkt tandpasta?
Zoet en zuur eten en drinken ontkalkt en verdunt het tandglazuur. Hierdoor wordt het poreus. Glazuur herstelt wel uit zichzelf door speeksel maar dit heeft tijd nodig. Fluoride helpt bij het mineralisatie proces waardoor het glazuur kan herstellen.
Voor meer blogs kun je terecht op onze webpagina.