Ga naar de inhoud

Lachgas bij tandarts

Wat is lachgas? En wanneer lachgas bij tandarts? Sommige mensen hebben angst voor de tandarts. In sommige gevallen is het zo erg dat zij hun gebit niet meer willen laten controleren of laten behandelen, hierbij is angstbegeleiding vereist. Het blijft namelijk van belang voor de algemene gezondheid en gebitsgezondheid dat het gebit goed verzorgd wordt. Lachgas kan helpen bij de tandheelkundige behandelingen rustig en kalm te ondergaan.

“Een slechte mondgezondheid geeft een grotere kans op longontstekingen, aderverkalkingen en hart- en vaatziekten.”

lachgas bij tandarts

Wat is lachgas bij tandarts?

Lachgas is een vorm van sedatie (verdoving) waarbij u volledig bij bewustzijn blijft. Zo blijft u alles meemaken van de behandeling, maar zullen de ‘scherpe randjes’ van de behandeling eraf zijn. Lachgassedatie is voornamelijk bedoeld voor het kalmerende effect op mensen. Daarnaast neemt het een deel van de pijn weg. Toch blijft het voor sommige tandheelkundige behandelingen nodig om extra plaatselijke verdoving toe te passen met behulp van een injectie. Het lachgas zorgt er op dat moment wel voor dat u het toedienen van de plaatselijke verdoving niet of nauwelijks zult voelen.

Via een neuskapje waarin u op een normale manier in- en uitademt zult u het lachgas toegediend krijgen van de lachgas tandarts. In eerste instantie zult u zuivere zuurstof toegediend krijgen. Hierna zal stap voor stap, beetje bij beetje meer lachgas toegediend worden tot de optimale dosis bereikt wordt. Hierna zal de behandeling beginnen.

Met behulp van een klemmetje om uw vinger wordt uw hartslag en zuurstofverzadiging gecontroleerd. Hierdoor kunnen de behandelaar en assistent uw gezondheid gedurende de behandeling goed in de gaten houden.

Na de behandeling zal de behandelaar een aantal minuten alleen zuurstof door het masker laten stromen. Hiermee wordt het lachgas als het ware uit uw lichaam gespoeld en voelt u zich snel weer uw eigen zelf worden. Wel wordt geadviseerd dat men een kwartier tot een half uur in de wachtruimte blijft zitten voor men aan het verkeer deel wilt nemen.

“Behandeling onder lachgas lijkt sneller te gaan”

Lijn

Effect lachgas bij tandarts

Lachgas is pijnstillend en slaapwekkend. Enkele minuten na het bereiken van de gewenste dosis zal de werking van het lachgas optimaal zijn, waardoor u een ontspannen en aangenaam gevoel zult krijgen. Uw ledematen kunnen zwaarder aanvoelen en u kunt het gevoel hebben dat uw handen lichtelijk tintelen. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, waardoor men vaak het gevoel heeft dat behandelingen sneller gaan.

Lijn

Wanneer heb ik lachgas bij tandarts nodig?

Lachgas kan helpen voor bijzondere mensen in specifieke situaties. Behandelingen met behulp van lachgas in tandartspraktijken zijn speciaal bedoeld voor kinderen, algemeen angst tandarts, mensen met lichamelijke of mentale beperking(en) en bijzondere patiënten. Onder bijzondere patiënten kunnen patiënten met bijvoorbeeld astma of patiënten met verhoogde kokhals/braakneigingen worden verstaan. Met behulp van lachgas kunnen alle mensen geholpen worden om rustig en kalm tandheelkundige behandelen te ondergaan.

Lijn

Wanneer heb ik lachgas bij tandarts nodig?

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die de kosten voor het toedienen van lachgas niet vergoeden. Soms is het echter wel mogelijk om dit bij uw zorgverzekeraar aan te vragen. Uw tandartspraktijk kan u dan helpen met een zogenaamde ‘lachgasverklaring’. De zorgverzekeraar mag daarna alsnog zelf bepalen of de aanvraag geaccepteerd wordt of niet.

Uw tandartspraktijk dient voor u een machtiging in. Het duurt ongeveer drie weken voor de uitslag van deze aanvraag binnen is. Daarna zal pas contact met u opgenomen worden voor een potentiële behandeling. Hierdoor is het niet mogelijk om op korte termijn een vergoedde behandeling met lachgas te ondergaan.  

De werking van lachgas op een ongeboren kind is nog onvoldoende onderzocht, waardoor het effect en bijbehorende risico’s ervan nog onzeker zijn. Dit is de reden waarom vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap zitten geen behandelingen met lachgas mogen ondergaan.

Voor tips voor mensen met angst voor de tandarts kunt u meer lezen op alles over het gebit.

Voor meer blogs kun je terecht op onze webpagina.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x